Declinul cognitiv și revitalizarea cognitivă!

Ce înseamna și care sunt soluțiile propuse.

Claudiu Filip

12/24/20243 min read

Hey.

Cred că ai observat deja că stilul meu de a scrie articole este unul foarte personal, narcisistic ar putea spune unii (așa mai chulo). Este însă așa pentru că experiența pe care o cunosc cel mai bine, este experiența mea și nu este experiența altor persoane. Pot să citesc studii de pe Google Scholar, pot să urmăresc videouri pe Youtube, pot să privesc în jurul meu, dar nu am să înțeleg niciodată ce se întâmpă în interiorul altei persoane, pot doar să caut să înțeleg ce se întâmplă în interiorul meu. 

Am auzit pe undeva, că după vârsta de 28 de ani apare un declin cognitiv. Nu știu dacă este corect dpdv. științific, dar din câte am înțeles, se secretă mai puțină mielină și creierul uman devine mai puțin plastic, învață mai greu și uneori chiar uită. 

Am avut curiozitatea de a mă interesa de a acest aspect, deoarece am văzut pe propria mea persoană că nu mai sunt la fel de inteligent și nu mai am aceeași acuitate intelectuală. 

Această conștientizare, m-a determinat să devin mai ambițios în a inversa acest proces de declin și a depune mai mult efort. M-am înscris la Facultatea de Psihologie, nu pentru că sunt un om foarte inteligent, ci tocmai pentru că îmi văd limitele și știu că dacă nu fac ceva pe partea mentală atunci voi stagna. Stagnarea nu este bună și am putea spune de fapt că stagnarea nici nu există, ci mai degrabă există doar două variante: ori creștem, ori murim. 

Este bine ca în orice moment al vieții tale să alegi să crești, să alegi să te dezvolți și să alegi să iubești mai mult (începând cu tine). 

Viața pe acest pământ înseamnă o căutare continuă a sensului, o căutare a iubirii, o căutare a împlinirii. Există în acest sens drumuri care duc spre ceea ce cauți tu, dar există și multe drumuri păcătoase (păcat înseamnă că ai ratat ținta și trebuie reconfigurare, nimic mai mult). 

Așadar dragul meu prieten și draga mea prietenă, te rog frumps să nu permiți creierului tău să ajungă pe o pantă descendentă, deoarece îți spun din proprie experiență că la baza acestui derdeluș nu vei primi milă și compasiune, ci vei primi doar respingere și abandon.

Multă vreme m-am tot întrebat, de ce există acel citat în biblie care spune că "cei care au, vor primi mai mult, iar cei celor care nu au, li se va lua și ceea ce au". Mie personal acest citat mi s-a părut nedrept și încă mi se pare nedrept uneori, atunci când este la putere egoul. Dar cred că aici se vorbește despre recunoștiință și despre inteligență. O persoană cu o inteligență slabă este incapabilă de a găsi soluții, dar o persoană înțeleaptă va găsi soluții chiar și în cele mai rele situații. Și am o veste, viața chiar e plină de "rele situații". 

Totuși după ce ai observat declinul cognitiv te poți mobiliza pentru a te ridica. Poți mânca mai sănătos, poți face mai mult sport, poți face exerciții de relaxare și multe altele asemenea. Acestea sunt lucruri simple, însă foarte mulți oameni nu le fac deoarece nu se pot motiva și nu se pot mobiliza.  Lipsa de motivație și lipsa de voință, este un semn clar de problemă mentală (probabil subclinică) care trebuie să fie atacată. Nu trebuie să permitem creierului nostru să fie slab și nu trebuie să permitem altor creiere să ne influențeze negativ. Trebuie să ne subordonăm total doar lui Dumnezeu și cu discernământ în fața oamenilor (nu în fața creierului nostru).

În fața lui Dumnezeu suntem robi dar în fața societății suntem învingători (chiar dacă nu este așa tu să mergi pe credință). 

Iar la final de articol vreau să îți urez Sărbători Fericite și multă Pace în sufletul tău.

Și dacă vei dori să pove, poți programa o ședință de coaching gratuită. Dacă însă vrei să mă ajuți poți alege să contribui cu o donație, care mă va ajuta să merg mai departe, plin de curaj.

Spor!

Programează o sesiune gratuită de coaching!