Fereastra Johari!

Și nu, nu este vorba despre geamuri termopan...

11/17/20242 min read

Această fereastra este de fapt un model psihologic care descrie cum ne percepem pe noi înșine, dar și cum anume suntem percepuți de ceilalți. Aceasta a fost creată de psihologii Luft și Ingham în anul 1955 și este practic un exercițiu de auto-descoperire. Această fereastră este împărțită în 4 zone și fiecare reprezintă un tip diferit de informație despre o persoană. Cele 4 zone sunt:

Zona deschisă (Arena Publică): Aceasta include informațiile despre tine care sunt cunoscute atât de tine, cât și de ceilalți. De exemplu, comportamentele tale, trăsăturile tale fizice sau realizările tale. Acestea sunt aspecte vizibile și transparente ale personalității tale, care pot fi comunicate și împărtășite cu ceilalți.

Zona ascunsă (Fațada): Acesta reprezintă informațiile despre tine pe care le știi doar tu și le păstrezi ascunse de ceilalți. De exemplu, gânduri, sentimente, temeri, dorințe sau experiențe personale pe care nu le împărtășești cu alții. Această zonă reflectă aspectele private ale unei persoane.

Zona orb (Blind Spot): Aceasta include informațiile despre tine care sunt cunoscute de ceilalți, dar nu de tine. De exemplu, comportamente pe care le ai și care sunt evidente pentru ceilalți, dar de care nu ești conștient.

Zona necunoscută: Aceasta reprezintă informațiile despre tine care nu sunt cunoscute nici de tine, nici de ceilalți. Aceasta include potențiale talente, trăsături sau comportamente pe care nu le-ai descoperit încă și care nu sunt evidente nici pentru tine, nici pentru ceilalți. De asemenea, poate include reacții sau tipare de comportament care țin de zona auto-descoperirii și dezvoltării personale.

În esență, scopul Ferestrei Johari este de a încuraja creșterea și înțelegerea reciprocă, prin extinderea zonei deschise și reducerea zonei ascunse, a zonei orb și a zonei necunoscute. Acest lucru poate ajuta la îmbunătățirea relațiilor interpersonale și la dezvoltarea personală.

Dintre toate aceste 4 zone, ultimele 2 mi se par cele mai interesante. De exemplu Zona Blind Spot, este o zonă dificil de acceptat. De multe ori noi nu vrem să recunoaștem că avem un comportament greșit, că rănim, dar alții văd și simt acest lucru. Este bine să știm că există o astfel de zonă și este bine să o explorăm cât mai mult. 

Ultima zonă, cea necunoscută, poate conține multe comori. Noi cu toții avem potențial și talente ascunse dar poate că nu am știut încă cum să extragem aceste resurse. Meditarea la acest subiect, ne poate ajuta să căutăm și să vedem lucrurile frumoase din noi.

Zile minunate!

Programează o sesiune gratuită de coaching!