Vrei să scapi de trecut?

11/9/20242 min read

an old room with a clock and windows
an old room with a clock and windows

Vrei să scapi de trecut?

Foarte multe persoane rămân blocate în trecut. Se tot gândesc cum ar fi putut să acționeze altfel, de ce nu au făcut anumite lucruri sau de ce au făcut anumite alegeri. Această ruminație nu le permite să meargă mai departe. Apoi, aceste persoane ajung să citească cărți de dezvoltare personală, care par să repete aceeași idee, ca o placă de pick-up stricată: că trebuie să lași trecutul în urmă și să te concentrezi doar pe prezent și viitor.

Problema este că nu putem scăpa de trecut, deoarece tot ceea ce am văzut și experimentat rămâne înregistrat în subconștientul nostru. Nu putem să ștergem trecutul, dar ceea ce putem face este să ne schimbăm perspectiva asupra lui, să iertăm și să acumulăm informații care să ne ajute să devenim mai înțelepți. Un om înțelept nu stă și suferă fără sens, ci caută mereu soluții. Unele soluții vor funcționa, altele nu, dar important este să fie mereu în mișcare.

Sincer să fiu, și eu sunt destul de legat de trecut. Îmi este încă greu să înțeleg de ce mi s-au întâmplat anumite lucruri și de ce am acționat așa cum am acționat în unele situații. Bineînțeles, teologia și psihologia mi-au oferit câteva răspunsuri, dar există încă multe elemente pe care vreau să le aprofundez și să le studiez.

De exemplu, anul acesta m-am înscris la un master la Facultatea de Psihologie (CIPDU), tocmai pentru a înțelege mai bine cum funcționează mintea umană și cum se dezvoltă. Pot spune că am aflat deja cât de importantă este prima parte a copilăriei și cât de esențial este ca părinții să acționeze corect în acei ani. Copilul învață prin observație, simte și își formează sistemele de bază pe care își va clădi toată dezvoltarea ulterioară. Desigur, psihologia nu este o știință exactă, precum matematica, iar teoriile mai evoluează, dar elementele fundamentale sunt cunoscute și îi pot ajuta foarte mult pe cei care doresc să aibă copii.

Dar să revenim la subiectul nostru: cum să te vindeci de un trecut traumatic?

Eu cred că, dacă ai avut traume, este important să devii extrem de inteligent, înțelept și puternic. Fă în așa fel încât tocmai acele traume să devină combustibilul pentru schimbare. Fă lumea un loc mai bun, tocmai pentru că tu ai suferit extrem de mult. Fă astfel încât Dumnezeu să te iubească necondiționat, pentru că oamenii nu te-au iubit. Dacă ai primit pietre și jigniri, fii tu persoana care oferă dragoste și vorbe bune. Dacă ai fost nesocotit și respins, fii tu persoana care apreciază și respectă. Chiar dacă este greu sau extrem de greu, nu te da niciodată bătut. Caută pe internet și în librării toate cărțile care te pot ajuta și de asemenea, caută oameni și anturaje cu un impact pozitiv asupra ta. Iar dacă nimic nu funcționează, cazi în genunchi și roagă-l pe Dumnezeu, din toată inima, să te ajute.